کلاژن چیست؟ و چگونه شما را جوان می‌کند؟

کلاژن چیست،کلاژن فراوان‌ترین پروتئین موجود در بدن( به طور تقریبی ۳۰ درصد از کل پروتئین موجود در بدن) است. بلوک اصلی ساختمان پوست، ماهیچه‌ها، استخوان‌ها، تاندون‌ها، رباط‌ها و سایر بافت‌های همبند بدن از کلاژن تشکیل شده است. همچنین کلاژن را در اندام‌ها، رگ‌های خونی و پوشش روده می‌توان یافت. کلاژن از آمینواسیدهای پرولین، گلیسین، هیدروکسی پرولین ساخته شده است. ساختار مارپیچ سه گانه فیلترهای پروتئینی با قرار گرفتن این آمینواسیدها در یک گروه تشکیل می‌شود. ویتامین سی، زینک(روی)، مس و منگنز برای ساخت این ساختارها به مقدار مناسب ضروری است.

collagen

کلاژن به دلیل عملکردی که دارد باعث جوان به نظر رسیدن شما می‌شود. عملکرد کلاژن شامل موارد زیر است:

کلاژن‌ها به تشکیل فیبروپلاست‌ها در لایه میانی پوست(درم) کمک کرده و با این عملکرد منجر به رشد سلول‌های جدید می‌شوند.
یکی دیگر از عملکردهای کلاژن‌ها این است که سلول‌های جدید را جایگزین سلول‌های مرده پوست می‌کنند.
کلاژن‌ها برای اندام‌ها پوشش محافظ ایجاد می‌کنند و به این ترتیب از آن‌ها مراقبت می‌کنند.
کلاژن‌ها در ایجاد ساختار، استحکام، خاصیت ارتجاعی در پوست یاری رسان هستند.
لخته شدن خون به کمک کلاژن‌ها صورت می‌پذیرد.

روش‌های افزایش کلاژن برای داشتن پوست جوان

تولید کلاژن در بدن در اثر افزایش سن کاهش می‌یابد. در نتیجه بر روی پوست خود شاهد چین و چروک‌ها و خطوط ریز خواهیم بود. کلاژن و الاستین باعث تقویت پوست می‌شوند. بنابراین برای رفع این موارد و داشتن پوست جوان بایستی روش‌های افزایش کلاژن را امتحان کنید. در ادامه به روش‌های افزایش کلاژن برای داشتن پوست جوان اشاره خواهد شد.

مصرف مکمل کلاژن

ساده‌ترین روش برای افزایش ذخایر کلاژن مصرف کلاژن هیدرولیز شده( پپتیدهای کلاژن) به صورت خوراکی است. این مکمل‌ها به صورت قرص و یا پودری وجود دارند. با مصرف این مکمل‌ها شاهد افزایش قابل ملاحظه‌ی تراکم کلاژن در لایه میانی خواهیم بود.

collagen

مکمل‌های کلاژن با بهبود خاصیت کشسانی پوست شده موارد زیر را سبب می‌شوند:

کاهش چین و چروک‌های پوست
آبرسانی به پوست
افزایش تراکم فیبروبلاست‌ها
استفاده از مواد غذایی حاوی کلاژن
برای سلامت پوست و ظاهر آن از تغذیه غافل نشوید! با استفاده از مواد غذایی حاوی کلاژن همچون آب استخوان، زرده تخم مرغ، گوشت می‌توانید شاهد پوستی سالم و جوان خواهید بود. بهتر است بدانید که کلاژن در لایه میانی پوست به نام درمیس وجود دارد و نزدیک به ۸۰ درصد پوست از کلاژن تشکیل شده است.

استفاده از سرم ویتامین سی

پژوهشگران طی مطالعات متعدد خود متوجه شده‌اند که استفاده از هر یک از کرم‌ها و سرم‌های ویتامین سی با غلظت ۵ درصد، پوست را ضخیم کرده و چروک‌های عمیق پوست را می‌کاهد. این اتفاق در اثر افزایش تولید کلاژن به وسیله ویتامین سی با کمک رتینول می‌باشد. همچنین ویتامین سی تا حدی آسیب‌های ایجاد شده در اثر آفتاب را برطرف می‌کند.

کلاژن تراپی

اگر تصمیم به جوانسازی پوست دارید و تمایلی به انجام عمل جراحی لیفت صورت ندارید، از روش کلاژن تراپی استفاده کنید. این روش درمانی به وسیله قلمی که دارای سوزن‌های ریز است انجام می‌شود. در این روش سوراخ‌های ریز در فواصل معین بر روی پوست صورت ایجاد شده که باعث تحریک تولید الیاف الاستین و کلاژن می‌شود. در نتیجه پوست شما صاف و ضخیم و سفت و یکنواخت خواهد شد. کلاژن تراپی روشی برای جوان سازی پوست است اما در صورتی که به آن تمایلی ندارید می‌توانید از روش‌های دیگری همچون مصرف قرص و یا پودر مکمل استفاده کنید.

این روش درمانی دارای مزایایی است که عبارتند از:

در طی انجام کلاژن تراپی احساس هیچ دردی نخواهید داشت.
این روش درمانی با افزایش سطح کلاژن، از پیری پوست جلوگیری می‌کند.
اگر در حین انجام کلاژن تراپی اسید هیالورونیک اسید وارد پوست شود، موجب آبرسانی به پوست می‌شود.
جای زخم های آکنه و یا آبله مرغان با کمک این روش بهبود می‌یابد.

collagen

نور درمانی

روش نور درمانی به وسیله LED و یا لیزر برای افزایش ذخایر کلاژن انجام می‌شود. این روش درمانی با تحریک فیبروبلاست‌ها باعث تولید کلاژن و الاستین در لایه میانی پوست می‌شوند. اگر در برنامه مراقبت از پوست خود از قرص‌ها و پودر‌های مکمل کلاژن و برنامه غذایی حاوی کلاژن استفاده کنید، برای جوان شدن پوست سریع‌تر به نتیجه خواهید رسید.

عوامل کاهنده کلاژن

بعد از ۲۵ سالگی، با افزایش سن میزان کلاژن موجود در پوست کاهش می‌یابد. شاید شما هم با تصور کاهش سالانه کلاژن در حدود یک درصد، ناراحت شوید. با کاهش سطح کلاژن پوست با نشانه‌های بارز پیری همچون چین و چروک و خطوط مواجه خواهید شد. اما بهتر است بدانید که عواملی هستند که موجب افزایش سرعت کاهش کلاژن در پوست می‌شوند. برخی از این موارد عبارتند از:

استعمال سیگار:

تنباکو باعث فعال شدن آنزیم‌های تخریب کننده فیبرهای کلاژن می‌شود. با کاهش سطح کلاژن پوست با بروز نشانه‌های پیری پوست مواجه خواهیم شد.

قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید:

نور فرابنفش آنزیم‌های مخرب فیبرهای کلاژن را فعال کرده و در نتیجه با کاهش سطح کلاژن پوست مواجه خواهیم بود. در اثر این مسئله پوست دیگر جوان نخواهد بود.