دیابت نوعی بیماری متابولیک است که موجب افزایش قند خون می‌شود. نقش هورمون انسولین، انتقال قند از خون به سلول های بدنتان و ذخیره‌سازی یا تولید انرژی در سلول است. در واقع بیماری دیابت، اختلال در ساخت مقادیر کافی انسولین یا استفاده از آن است. اگر میزان بالای قند خون ناشی از دیابت درمان نشود، می تواند موجب آسیب به اعصاب، چشم ها، کلیه ها و سایر اندام هایتان شود. اما این بیماری چه نشانه هایی دارد؟برای پاسخ به این سوال با ما تا انتهای این مطلب از داروخانه سرسون، همراه باشید.

اولین نشانه های دیابت

دیابت بزرگترین بیماری است که در قرن حاضر با آن روبرو هستیم و می‌تواند آثار بسیار بدی بر سلامتی داشته باشد و اگر به علائم و نشانه های دیابت توجه نشود، ممکن است منجر به مرگ شود. در این بیماری، بدن در برابر هورمون انسولین که نقش مهمی در متابولیسم بدن دارد، مقاوم می‌شود و در نتیجه، قند در بدن تجزیه نمی‌شود. با افزایش میزان قند در بدن، ارگان‌های مختلف بدن تحت تاثیر قرار می‌گیرند و همین امر منجر به عدم کارکرد درست آنها می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهند که بیماری دیابت به شدت به کلیه‌ها آسیب می‌رساند و می‌تواند منجر به از دست رفتن آنها شود. کبد، صفرا، معده و روده‌ها نیز ارگان‌های دیگری هستند که در اثر ابتلا به بیماری دیابت دچار مشکلات زیادی می‌شوند. بیماری دیابت ارثی است و کسانی که یکی از اقوام درجه یک آنها مبتلا به این بیماری است، باید بیشتر از دیگران به سلامتی خود توجه داشته باشند. در مقابل، سبک زندگی ناسالم، عدم ورزش و تحرک کافی، استفاده بیش از حد از غذاهای فست فود می‌توانند احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش دهند.

برای مشاهده انواع قرص دیابت و کاهش اشتها وارد لینک موردنظر شوید.

انواع دیابت

دیابت نام کلی است که بر روی انواع مختلف این بیماری گذاشته می‌شود. کسانی که می‌خواهند با علائم و نشانه های دیابت آشنا شوند، ابتدا باید انواع دیابت را بشناسند و سپس، علائم آن را مورد توجه قرار دهند. معمولا، تشنگی شدید که حتی با مصرف آب و مایعات نیز برطرف نمی‌شود، می‌تواند نشان‌دهنده این امر باشد که فرد در معرض ابتلا به بیماری دیابت قرار گرفته است. مراجعه زودهنگام به پزشک می‌تواند به کنترل علائم و نشانه های دیابت کمک کند و بدن را به حالت تعادل بازمی‌گرداند.

دیابت نوع 1

بیماری دیابت نوع 1 یکی از انواع دیابت است که در آن سلول‌های بتای توده جزیره‌ای (جایی که انسولین تولید می‌شود) در لنفوسیت‌های توده‌ای از نوع T ایجاد می‌شوند و همین امر منجر به تخریب این سلول‌ها می‌گردد. به عبارت ساده‌تر، در دیابت نوع 1، سیستم ایمنی بدن به اشتباه به سلول‌های بتای توده‌ای حمله کرده و این امر باعث کاهش تولید انسولین در بدن می‌شود.

علائم بیماری دیابت نوع 1

علائم و نشانه های دیابت نوع 1 متعدد است و ممکن است که برخی از آنها در افراد رخ دهد. پزشکان هشدار می‌دهند که تنها وجود یک علامت کافی است که فرد به پزشک مراجعه کند و سلامتی خود را مورد بررسی قرار دهد. برخی از علائم و نشانه های دیابت نوع 1 به شرح زیر هستند:
• تکرر ادرار
• پرنوشی (میل بیش از حد به مایعات)
• تشنگی و خشکی دهان به‌طور غیرطبیعی
• خستگی مفرط یا کمبود انرژی
• خشکی وخارش پوست
• از بین رفتن حس بخش‌های انتهایی اندام‌ها
• احساس گزگز ومورمور در اندام‌های بدن

دیابت نوع 2

بیماری دیابت نوع 2 یکی دیگر از انواع دیابت است که در آن بدن نمی‌تواند از انسولین تولید شده به خوبی استفاده کند یا انسولین کافی برای کنترل گلوکز در خون وجود ندارد. همین امر منجر به افزایش قند خون می‌شود که می‌تواند باعث به وجود آمدن عوارض کنترل‌ناپذیری شود. در این نوع دیابت، گفته می‌شود که بدن در برابر انسولین مقاومت پیدا کرده است. عوامل ژنتیکی، سبک زندگی نام سالم مانند وزن زیاد یا عدم فعالیت بدن به اندازه کافی از جمله اموری هستند که زمینه را برای ابتلا به این بیماری آماده می‌کنند. تحقیقات نشان می‌دهند که دیابت نوع دو معمولا به صورت تدریجی و در طول زمان به وجود می‌آید و ممکن است بیمار در اوایل این بیماری علامت خاصی نداشته باشد. همین امر لزوم چک آپ منظم پزشک را نشان می‌دهد.
علائم بیماری دیابت نوع 2
علائم و نشانه های دیابت نوع 2 تقریبا مشابه به دیابت نوع 1 هستند. بنابراین، اگر شما دانش پزشکی ندارید، نمی‌توانید تشخیص دهید که شما به کدام نوع بیماری دیابت مبتلا هستید. برخی از علائم و نشانه های دیابت نوع 2 به شرح زیر هستند:
• تکرر ادرار
• افزایش تشنگی
• افزایش گرسنگی
• کاهش وزن
با مشاهده اولین علائم، باید سریعا به پزشک مراجعه کنید و سلامتی خود را مورد بررسی و تحلیل قرار دهید.

همچنین بخوانید: کنترل قند خون در دیابت

دیابت بارداری

دیابت بارداری یک بیماری حاد است که در زمان بارداری و معمولا در سه ماهه دوم بارداری به وجود می‌آید. در این شرایط، سطح قند خون مادر از حالت طبیعی بیشتر می‌شود و همین امر می‌تواند برای جنین بسیار آسیب‌رسان باشد. مادرانی که به دیابت بارداری مبتلا می‌شوند، در صورتی که کنترل نشود، خطر سقط جنین افزایش پیدا می‎کند.

برای مشاهده قرص دوران بارداری وارد صفحه محصولات آن شوید.

علائم دیابت بارداری

علائم و نشانه های دیابت در طول بارداری می‌توانند به عنوان زنگ هشداری برای وضعیت نامناسب مادر باشند و باید هر چه سریعتر تلاش شود، تا این علائم کنترل شوند و وضعیت مادر به حالت اولیه بازگردد. برخی از این علائم به شرح زیر هستند:
• تاری دید
• خستگی
• افزایش تشنگی
• افزایش ادرار
• حالت تهوع و بالا آوردن
• کاهش وزن با وجود اشتهای زیاد
• عفونت‌های مکرر
دیابت پنهان
دیابت پنهان یک بیماری بسیار جدی و خطرناک است که حتی در صورت درمان، با فرد باقی می‌ماند و نمی‌توان برای همیشه آن را بهبود بخشید. کنترل علائم و نشانه های دیابت پنهان بسیار مهم است و در صورتی که به دستورالعمل‌ها توجه نشود، ممکن است به چشم‌ها، قلب، پاها و کلیه‌ها آسیب وارد شود. این دیابت هم علائم دیابت یک و هم علائم دیابت نوع دو را همراه دارد و تنها یک پزشک متخصص می‌تواند آن را تشخیص دهد. افرادی که به دیابت پنهان یا LADA مبتلا هستند، باید دائما با پزشک خود در تماس باشند.

علائم شایع دیابت

علائم و نشانه های دیابت ( از هر نوعی که باشد) تقریبا مشابه به یکدیگر هستند و پزشک با بررسی نمونه خونی و برخی ارگان‌های حیاتی بدن به نوع دیابت پی می‌برد. علائم مشترک در میان تمامی انواع دیابت به شرح زیر هستند:
• تشنگی بیشتر
• گرسنگی
• خشکی دهان
• تهوع و استفراغ
• تکرر ادرار
• خستگی مفرط
• تاری دید

تشخیص دیابت

آزمایش قند خون ناشتا مهمترین آزمایشی است که پس از بررسی علائم و نشانه های دیابت برای بیمار تجویز می‌گردد تا وضعیت او بررسی شود. در این شرایط بیمار باید حداقل 8 ساعت چیزی نخورد و پس از این مدت، آزمایش خون بدهد. میزان قند خون می‌تواند نشان دهد آیا فرد به بیماری دیابت مبتلا است یا خیر. آزمایش‌های دیگری که برای سنجش قند خون مورد استفاده قرار می‌گیرند آ زمایش قند خون دوساعته (OGTT) و آزمایش قند خون سه‌ماهه (HbA1c) است.

پیشگیری از دیابت

اگر علائم و نشانه های دیابت را مشاهده می‌کنید یا اگر در خانواده خود کسی را دارید که به این بیماری مبتلا است، یا اگر می‌خواهید از سلامتی خود محافظت کنید و خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهید، بهتر است به مواردی که در رابطه با پیشگیری از دیابت مطرح می‌شوند، توجه داشته باشید. این موارد به شرح زیر هستند:
• یکی از عواملی که قند خون را افزایش می‌دهد، مصرف دخانیات است. که توصیه می‌شود برای حفظ سلامتی مصرف دخانیات را کاهش دهید.
• ورزش را مورد توجه قرار دهید و اگر نمی‌توانید به صورت حرفه‌ای ورزش کنید، بهتر است حداقل روزانه 30 دقیقه به پیاده‌روی بروید.
• مصرف غذاهای فست فود و غذاهای آماده را کاهش دهید.
• مصرف نوشیدنی‌های شیرین مانند آبمیوه‌های صنعتی را کاهش دهید و به سراغ نوشیدنی‌های طبیعی و گیاهی بروید.
• اگر وزن شما بالا رفته است یا وزن بالایی دارید، باید وزن خود را کاهش دهید.
• مصرف کربوهیدارت را کاهش دهید و به سراغ مصرف پروتئین بروید.
• در طول روز، حداقل 12 لیوان آب بنوشید.

کنترل دیابت

کسانی که علائم و نشانه های دیابت را تجربه می‌کنند، به دنبال بهترین روش برای کنترل دیابت هستند. راهکارهای زیادی برای کنترل دیابت وجود دارند که در بالا به برخی از آنها اشاره کردیم. اما باید بدانید مهمترین چیزی که باعث می‌شود شما بتوانید بیماری دیابت خود را کنترل کنید، تغییر رژیم غذایی است. بهتر است به سمت غذاهای گیاهی بروید و استفاده از مواد شیرین را کاهش دهید. استفاده از غذاهای فست فود می‌تواند مضر باشد و ممکن است منجر به افزایش جریان خون شود. استفاده از داروهای گیاهی مانند چای بابونه، چای دارچین و چای سبز نیز برای درمان بیماری دیابت گزینه خوبی است. البته باید بدانید که شما باید قبل از استفاده از این داروها، با کسانی که در این زمینه تخصص دارند، مشورت کنید و هرگز خودتان بی‌گدار به آب نزنید. زیرا شناخت ویژگی‌ها، علائم و نشانه های دیابت و استفاده از داروهایی متناسب با نوع بیماری بسیار مهم است.
درمان دیابت
درمان دیابت با توجه به علائم و نشانه های دیابت و نوع آن صورت می‌گیرد. البته باید بدانید روش‌های درمانی که در این بیماری مطرح می‌شوند، برای کنترل و جلوگیری از آسیب به بدن هستند. زیرا تا به حال روش دقیقی برای از بین بردن کامل این بیماری شناخته نشده است. برای درمان دیابت، یکی از راههایی که پیشنهاد می‌شود، تزریق انسولین است. همچنین، ممکن است افراد از داروهایی مانند متفورمین برای کاهش قند خون استفاده کنند. تمامی این راهکارها باید تحت نظارت مستقیم پزشک باشد. در غیر اینصورت، ممکن است آسیب‌های زیادی به بدن وارد شود و حتی ممکن است یک درمان نابه‌جا و نامناسب التهاب بدن را زیاد کند و مشکلات ارگان‌های دیگر را بالا ببرد. چک آپ روزانه قند خون از جمله مواردی است که افراد در پروسه درمان باید به آن توجه داشته باشند.