داروهای ضد افسردگی با افزایش سطح برخی از مواد شیمیایی در مغز مانند سروتونین و نوراپینفرین به بهبود خلق و خو کمک میکنند. نوع داروی مناسب برای هر فرد توسط پزشک و با توجه به شدت بیماری و عوارض جانبی احتمالی انتخاب میشود. امروزه باتوجه به تنوع گسترده داروهای افسردگی، انتخاب داروی ضدافسردگی موضوع بسیار بااهمیتی است. برای آن که بهترین انتخاب داروهای ضدافسردگی را داشته باشید باید به صورت اصولی مقایسه انواع داروهای ضد افسردگی را انجام دهید. پس تا انتهای این مطلب از داروخانه آنلاین شبانه روزی غرب تهران، سرسون همراه ما باشید.
چگونه داروی ضد افسردگی مناسب را انتخاب کنیم؟
به داروهایی، داروی ضد افسردگی میگویند که در درمان اختلال افسردگی و بیماری هایی مانند: افسردهخویی، اختلالات اضطرابی، اختلال وسواس فکری-عملی، اختلال خوردن، درد مزمن، دردهای نوروپاتیک و در برخی موارد، قاعدگی دردناک، خروپف، میگرن، اختلال کمتوجهی – بیشفعالی، اختلالات اعتیاد، وابستگی و اختلال خواب کمک کننده باشند.
برای کاهش درد قاعدگی به صفحه محصولات سلامت قاعدگی مراجعه کنید.
در پاسخ به سوال چگونه داروی ضد افسردگی مناسب را انتخاب کنیم؟ باید بگوییم امکان دارد پزشک متخصص از ترکیب چندین داروی ضد افسردگی برای درمان بیماری استفاده کند که این مورد به تشخیص پزشک بستگی دارد. احتمالا برای بعضی از افراد از شیوه روان درمانی کمک گرفته شود که به نوع بیماری بستگی دارد. انواع داروهای افسردگی به منظور آشنایی بیشتر در ادامه بیان خواهند شد.
• داروهای افسردگی سه حلقه ای (TCA)
از آنجایی که در ساختار شیمیایی این نوع از داروهای افسردگی سه حلقه وجود دارد پس به این نام شناخته می شوند. مانند ایمی پرامین، آمی تریپتیلین، نورتریپتیلین و میرتازاپین. وجود این نوع از داروها تحول گسترده و عمیقی را در بیماران به وجود آورد. کارکرد اصلی این داروها در مغز کنترل جذب مجدد سروتونین و نوراپی نفرین با مسدود کردن فعالیت انتقال دهنده های سروتونین و نوراپی نفرین است، به همین دلیل باعث بالا رفتن میزان سروتونین و نوراپی نفرین در مغز می شوند، این نوع از داروها تاثیر بسیار کمی بر روی انتقال دوپامین دارند.
یکی از مزیت های این نوع از داروهای افسردگی قیمت پایین و اثربخشی بالای آنهاست. معایب این نوع از داروها خواب آلودگی، افزایش وزن، خشکی دهان و تاری دید است که در مجموع اثرات آنتی کولینرژیک جزء عوارض بارز این داروها به شمار می آید که باعث میشود تحمل آن برای بعضی از بیماران دشوار باشد. همچنین این داروها امکان دارد سبب افت فشار خون وضعیتی و طولانی تر شدن فاصله QT در نوار قلب شوند و به همین علت مصرف آنها در سنین بالا و در بیماران قلبی خطرآفرین است. هم اکنون این داروها در بیماران مقاوم به درمان به عنوان خط دوم درمان به کار برده می شود.
• داروهای ضدافسردگی از نوع بازدارندههای مونوآمین اکسیداز (MOAI)
در ادامه مقایسه انواع داروهای ضد افسردگی باید بگوییم که این دسته از داروهای افسردگی عبارت هستند از: ترانیل سیپرومین و فنلزین. استفاده¬کنندگان این دسته از داروهای ضدافسردگی بایستی غذاهای حاوی تیرامین مانند پنیر مصرف نکنند. این داروها با کنترل کردن مونوآمین اکسیداز آنزیمی که انتقالدهندههای عصبی را سرکوب میکند، میزان سروتونین، اپینفرین، دوپامین و سایر مونوآمینها را در مغز بالا می برد. بازدارنده های مونوآمین اکسیداز برای مداوای افسردگی مخصوصا گونه¬های سرسخت و آتیپیک بسیار تاثیرگذار هستند ولی عوارض خطرآفرین و تداخلات دارویی و حتی غذایی بسیار زیاد موجب میشود جزء گزینه¬های آخر برای مداوای افسردگی باشند.
• کنترل کنندههای انتخابی جذب مجدد سروتونین (SSRI)
مقایسه انواع داروهای ضد افسردگی به بیمار کمک می کند تا بهترین روش را برای درمان انتخاب کند. این دسته از داروها مانع از بازجذب سروتونین در سیناپس می شوند. این دسته از داروها عوارض جانبی محدودتری دارند مثل: فلوکستین، سیتالوپرام، اسسیتالوپرام، سرترالین، فلووکسامین، پاروکستین، داپوکستین، زیملیدین و ونلافاکسین. هم اکنون به دلیل تاثیر مثبت، عوارض محدود و دستیابی آسان به این نوع از داروها خط اول درمان را تشکیل میدهند.
مزایا و معایب مصرف طولانی مدت داروهای ضد افسردگی
در ادامه موضوع مقایسه انواع داروهای ضد افسردگی باید به مزایا و معایب مصرف طولانی مدت داروهای ضد افسردگی اشاره کنیم که در ادامه بیان شده است؛ به ترتیب ابتدا مزایا و پس از آن معایب بیان خواهد شد.
• ارتقا و بهبود قوه محرکه فرد جهت اعمال تغییرات در سبک زندگی: تغییرات بسیاری در روش و شیوه زندگی وجود دارد که می تواند در مدیریت و مهار نشانه¬های افسردگی سودمند باشد. فاکتورهایی مثل ورزش کردن، سرگرمی¬ها و رژیم غذایی متعادل برای مقابله با بیماری های روحی بسیار اثربخش و سودمند هستند.
• داروهای افسردگی بی¬خطر هستند: دانشمندان ثابت کرده اند که داروهای ضد افسردگی بی خطر هستند. کلمه ایمن و بی خطر امکان دارد ابهام¬آمیز و رمزآلود باشد، ولی این کلمه در رابطه با دارو های ضدافسردگی، به موارد زیر اشاره می کند:
1. استفاده از این نوع داروها در حجم زیاد تا چه اندازه بی خطر است.
2. میزان شدت عوارض جانبی در سطح درمانی تجویز شده توسط دکتر
اثربخشی داروهای ضد افسردگی
موقعی که دارویی آزمایش می شود به منظور اثربخشی بهتر آن دارو را در برابر دارونما آزمایش می کنند. دارونما هیچ ماده¬ی فعالی ندارد اما امکان دارد در مداوای بیمار اثربخش باشد، چون که بعضی از بیماران فقط به سیر درمان پاسخ می دهند. پس در مقایسه انواع داروهای ضد افسردگی باید گفت هر نوع از کارآمدی دارو بایستی از تاثیر دارونما فراتر باشد تا بشود گفت که آن دارو اثربخش است. اینکه داروهای ضد افسردگی در فروکش کردن نشانه های افسردگی و کم کردن طول دوره افسردگی اثربخشی بیشتری در مقایسه با دارونماها دارند موضوعی ثابت شده است.
نکاتی که باید درباره تداخل دارویی بدانید
در ادامه موضوع مقایسه انواع داروهای ضد افسردگی باید به موضوع تداخل دارویی بپردازیم، نکاتی که باید درباره تداخل دارویی بدانید در ادامه بیان می شود. تداخل داروهای افسردگی زمانی اتفاق می¬افتد که دو یا چند دارو به صورت همزمان استفاده شوند و بر روی اثربخشی درمانی یکدیگر اثر بگذارند. داروهای ضد افسردگی هم می توانند با داروها یا مکمل های غذایی دیگر تداخل داشته باشند. به عنوان مثال، بعضی از داروهایی که با سرترالین داروی ضد افسردگی تداخل دارند، عبارت هستند از:
• پیموزاید
• داروهایی که باعث خونریزی یا کبودی میشوند (مانند داروهای ضدپلاکتی مثل:کلوپیدوگرل)
• داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن
• رقیقکنندههای خون مانند وارفارین
• مهارکنندههای MAO مانند پروکاربازین
به همین دلیل، همیشه پیش از استفاده از هر دارویی، حتی مکمل¬های غذایی، با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید تا از تداخلات احتمالی و آسیب به بدن پیشگیری شود.