آیا تاکنون از خود پرسیده ایم که امگا ۳ و تقویت سیستم ایمنی بدن چه رابطه ای با یکدیگر دارند؟ یا آنکه چرا متخصصان تغذیه از ما می خواهند منابع غذایی سرشار از اسیدهای چرب را در برنامه غذایی خود قرار دهیم. داروخانه شبانه روزی سرسون؛ واژه امگا ۳ برای همه ما آشنا است و کم و بیش این واژه میشناسیم. همچنین می دانیم که این اسید جزو موارد مورد نیاز و حیاتی بدن به شمار می رود و با سلامتی ما رابطه مستقیم دارد.
تاثیر امگا ۳ بر تقویت سیستم ایمنی بدن
اما از نقش کلیدی آن روی سیستم ایمنی بدن قافل هستیم. در ادامه مطلب تصمیم داریم در رابطه با نقش کلیدی این عنصر حیاتی بر تقویت سیستم ایمنی و چگونگی جلوگیری آن از درگیری بدن با انواع و اقسام بیماری ها صحبت کنیم.
امگا ۳ چیست
قبل از آنکه به سراغ تفسیر رابطه بین امگا ۳ و سیستم ایمنی بدن برویم لازم است ابتدا بدانیم امگا ۳ چیست؟ امگا۳ یک نوع اسید چرب است و جزو نیازهای ضروری بدن به شمار می رود. به همین دلیل نیاز بدن به این اسید همانند دیگر اسید های چرب ضروری، باید به همراه رژیم غذایی و همچنین با استفاده از مکمل ها تامین شود. زیرا بدن نمی تواند آن را تولید کند. بنابراین هر انسان نیاز به یک برنامه غذایی سالم و سرشار از املاح، ویتامین ها پروتئین و اسیدهای چرب دارد.
اسید چرب امگا ۳ یک نوع چربی مرکب غیر اشباع می باشد و ساختار آن شامل ۳ اسید آلفا لینولنیک اسید، ایکوزا پنتانوئیک اسید و دوکوزاهگزانوئیک است. سه اسید نامبرده در مواد غذایی مختلفی یافت می شوند و هر کدام از آنها خواص و ویژگی های خاص خود را دارند. به عنوان مثال مغزیجات سرشار از اسید آلفا لینولنیک هستند.
نقش اسید امگا ۳ بر سلامت
همانطور که در مطالب قبلی نیز به این نکته اشاره کردیم اسید چرب امگا ۳ یکی از نیازهای ضروری بدن به شمار می رود. به نحوی که هر فرد بالغ باید روزانه حداقل بین ۲۵۰ تا ۵۰۰ میلی گرم امگا۳ دریافت کند. این اسید نقش موثری در حفظ سلامت ارگان های حیاتی بدن مخصوصاً مغز و قلب دارد. اگر بتوانیم نیاز روزانه خود به این اسید را به واسطه مواد غذایی مختلف تامین کنیم از سکته مغزی و قلبی در امان خواهیم بود.
بین امگا ۳ و تقویت سیستم ایمنی بدن چه رابطه ای وجود دارد؟
یکی دیگر از وظایف مهم اسید چرب امگا۳ در بدن ما افزایش قدرت سیستم ایمنی است. به طور کلی این اسید روی دیواره های سلولی نقش تاثیرگذاری دارد و از این رو برای تقویت همه سلول های موجود در ساختار بدن ما نقش کلیدی بازی می کند. به نحوی که اگر بتوانیم در برنامه غذایی روزانه خود به میزان نیاز این اسید چرب را دریافت کنیم برای همیشه از شر بیماری هایی نظیر بیماری های قلبی و عروقی، سرطان، زوال مغز، افسردگی، بینظمی های ضربان قلب و غیره در امان خواهیم بود.
بسیاری از بیماری ها به دلیل وجود نقص در سیستم ایمنی بر ما چیره می شوند. زمانی که سیستم ایمنی بدن ضعیف باشد، قدرت مبارزه با عوامل بیماری زا را نخواهد داشت و از اینرو شرایط برای بروز بیماری های مختلفی نظیر سرطان می شود.
اسید چرب امگا۳ می تواند با تأثیر بر روی دیواره سلول های ایمنی بدن نظیر گلبول های سفید خون موجب تقویت هرچه بیشتر آنها شود. به همین دلیل می توان از آن به عنوان یک عامل مهم برای تقویت سیستم ایمنی بدن یاد کرد.
همچنین این اسید برای پیشگیری از ابتلا به بیماری های خود ایمنی نظیر دیابت نوع یک، لوپوس، ام ای و غیر نیز بسیار موثر است. در بیماری های خود ایمنی، سلول های ایمنی به سلول های حیاتی بدن حمله میکنند. زیرا آنها را به عنوان یک عامل خارجی تشخیص می دهند. این نقص نیز از عملکرد نادرست و ضعف سلول های ایمنی بدن ناشی میشود که با مصرف مواد غذایی سرشار از امگا۳ می توانیم بدن خود را برای همیشه از شر چنین مشکلاتی در امان نگه داریم.
امگا ۳ در برابر التهابات نیز عملکرد موثری دارند و در واقع یکی دیگر از وظایف مهم آن در بدن مبارزه با التهابات است. زمانی که بدن ما در معرض انواع عفونت ها قرار می گیرد، سلول های ناحیه ای که با عفونت درگیر هستند دچار التهاب می شوند.
سلول های ایمنی نیز مطابق با ساز و کار و وظایفی که بر عهده دارند برای مقابله با هر نوع عفونتی همواره به عنوان سرباز بدن در ناحیه درگیر با عفونت حاضر هستند. به این ترتیب می توان نتیجه گرفت که امگا۳ با توجه به نقش های مختلفی که برای حفظ سلامتی ایفا می کند، به صورت مستقیم روی تقویت سیستم ایمنی بدن ما تاثیر می گذارد.
بهترین و سالم ترین منابع اسید چرب امگا۳ چیست؟
بهترین نوع امگا۳ در سبزیجات و میوه ها یافت می شود. در واقع میوه و سبزیجات در کنار تأمین انواع ویتامین و املاح مورد نیاز بدن، یک منبع غنی برای این اسید چرب به شمار می روند. به همین دلیل است همه کسانی که در برنامه غذایی خود میوه و سبزیجات مصرف می کنند بدنی سالم دارند.
علاوه بر میوه و سبزیجات ماهی علاوه بر اینکه یک منبع غنی برای پروتئین است، جهت تأمین امگا۳ مورد نیاز بدن نیز نقش موثری دارد. منتهی کیفیت امگا۳ موجود در میوه و سبزیجات بهتر از امگا۳ ماهی و دیگر آبزیان است. زیرا امگا ۳ موجود در میوه و سبزیجات فاقد جیوه می باشد.
اما با این حال اگر ما به صورت مرتب ماهی مصرف کنیم کمتر در معرض بیماری های مختلف قلبی، التهابات روده و زوال عقل قرار خواهیم گرفت. زیرا ماهی در کنار تامین اسید چرب امگا۳ مورد نیاز بدن ما یک منبع غنی برای پروتئین نیز به شمار می رود. از طرف دیگر برخلاف گوشت قرمز فاقد چربی مضر است.